In Agen ontmoet je Frankrijk van zijn meest ontwapenende kant

Het stadje Agen, dat zich de hoofdstad van het departement Lot-et-Garonne mag noemen, staat binnen de Aquitaine en ver daarbuiten bekend om zijn historische centrum. Zijn schoonheid wordt nog eens extra versterkt door zijn ligging aan de oevers van de Garonne en Le Pont-Canal d’Agen. In de vruchtbare omgeving worden groente- en fruitsoorten verbouwd. De pruimen van Agen zijn wereldberoemd. De stad met het zo rijke erfgoed behoort tot de meest leefbare plaatsen van heel Frankrijk. Een ideale plek voor jouw vakantie!

Agen door de jaren heen

Agen in Frankrijk heeft net als de meeste andere dorpen en steden van het land met diverse volkeren en volksstrijden te maken gehad. De stad werd al in de prehistorie bewoond en groeide in de Romeinse tijd uit tot welvarende plek. Na de Romeinse heerschappij maakte Agen een moeilijke periode door waarin diverse volkeren de stad achtereenvolgens veroverden. Toen Agen in de elfde eeuw bij de Aquitaine ging horen, werd het met de Honderdjarige Oorlog met Engeland geconfronteerd. Pas in de zeventiende eeuw ging het weer bergopwaarts met het stadje. Aan die bloeiperiode heeft het zijn authentieke en karaktervolle uitstraling te danken. 

Bezienswaardigheden in Agen

Het historische centrum van Agen ligt tussen de rechterkant van de Garonne en het kanaal, wat betekent dat je tijdens je wandeling door de stad en het water ontelbare idyllische plekjes zult tegenkomen. De inwoners zelf houden zich maar wat graag op in de Esplanade du Gravier, een prachtig stukje groen dat uitnodigt tot een verfrissende wandeling of een picknick. Ietwat noordelijker bewonder je de ruim 500 meter lange brug over het kanaal. De sierlijke brug telt 23 bogen en werd in de eerste helft van de negentiende eeuw aangelegd. Het geldt als beschermd monument.

Binnen het stadje zelf kan het Place des Laitiers je niet ontgaan. Het sfeervolle plein wordt gesierd door talrijke cafés die op zonnige dagen uitnodigen tot een verkoelend drankje. In de Rue des Cornières tref je charmante winkeltjes en vakwerkhuizen, die samen vormen wat men het kloppende hart van Agen noemt. In de Saint-Caprais kathedraal bewonder je enkele negentiende-eeuwse fresco’s. Kun je van kunst niet genoeg krijgen? Sluit dan je dag af met een bezoekje aan het Museum voor de Schone Kunsten. De collectie van dit museum is in vier verschillende herenhuizen ondergebracht.

Culinair Agen

Niet alleen het water is kenmerkend voor Agen in Frankrijk, ook de verse groenten en fruit worden tot ver buiten de grenzen geroemd. Van alle versproducten zijn de pruimen van Agen verreweg het bekendst. Bezoek zelf eens een gezellige versmarkt tijdens je verblijf. Op alle dagen, uitgezonderd maandag, wordt er op Place Jean-Baptiste Durand een overdekte markt gehouden. Op Place de Laitiers vindt op dinsdagen een boerenmarkt plaats. Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig extra markten gehouden, waarbij ook vermaak in de vorm van muziek en/of theater wordt aangeboden. Restaurants zijn er in overvloed en variëren van eenvoudig tot met Michelinsterren bekroonde gelegenheden.

De pruimen van Agen

De hierboven genoemde pruimen van Agen zijn van het Ente ras, een ras met een intense smaak en een donkerpaarse kleur met een vleugje blauw. De pruneaux d’Agen worden overal in zakjes verkocht en betreffen de gedroogde versie van deze vrucht, die tussen de derde week van augustus en de derde week van september wordt geoogst. De Grote Pruim Show van Agen is in Frankrijk zeer bekend. Het gastronomische festival, dat sinds 2005 wordt gevierd, is gewijd aan de pruim. Proeverijen, voorstellingen, concerten en meer zorgen voor de levendigste periode in het stadje.

Uitstapjes in de omgeving

Wanneer je in Agen in Frankrijk je vakantie viert, hoef je natuurlijk niet op één plek te blijven. Pak zo nu en dan eens de auto om mooie plaatsjes in de omgeving te bekijken. Hierbij kun je denken aan Bergerad en Cahors, maar ook de grotere steden Toulouse en Bordeaux, die iets verder weg liggen. Geen zin om lang te rijden? Beiden zijn ook prima per trein bereikbaar. Met kinderen bezoek je attractiepark Walibi en Aqualand, dat aan de rand van Agen ligt. Het waterpretpark staat garant voor een dag grenzeloze pret!

De aanbevolen periode voor reizigers naar Agen

Ben je van plan Agen in Frankrijk te bezoeken? De regio heeft een zacht, maar wisselvallig klimaat. In de zomermaanden is het warm en droog en ook in de lente heersen aangename temperaturen. Echter valt er vooral in de maanden april en mei veel regen. Na de zomer doet een zachte herfst zijn intreden. In september liggen de temperaturen in Agen nog tegen de twintig graden aan. Wel neemt de hoeveelheid neerslag dan weer toe. De maanden juni tot en met augustus vormen de ideale periode voor een vakantie op deze bestemming.

De top 5 campings in pruimenhoofdstad Agen

Zoals je van Frankrijk mag verwachten, zijn er ook in Agen en omgeving campings en overvloed. Zeker wanneer je je reservering op tijd maakt, heb je een ruime keuze. Het prettige van deze afwisselende omgeving is dat iedereen een camping naar zijn hart kan vinden; hetzij in het bos, hetzij aan een meer of juist direct grenzend aan het stadje zelf, zodat je al zijn faciliteiten, winkels en restaurants direct tot je beschikking hebt. Wij hebben de top 5 campings in en rond Agen in Frankrijk voor je geselecteerd:

  1. Camping Le Moulin de Mellet in Saint-Hilaire-de-Lusignan in een bos, aan een rivier
  2. Camping Moulin Saint Laurent in Saint-Laurent, op het terrein van een oude watermolen
  3. Camping Lot et Bastides in Pujols, op vijf minute afstand van het centrum van Villeneuve-sur-Lot
  4. Domaine De Lac de Neguenou in Prayssas, gelegen langs een meer
  5. Parc Du Château d’Allot, in de plaats Boé

Vakantiewoningen in Agen en omgeving

Houd je van het buitenleven, maar heb je graag alle faciliteiten ter beschikking die je thuis ook hebt? Door een volledig ingerichte vakantiewoning te boeken, garandeer je jezelf een vakantie waarbij je geen moment op luxe en comfort hoeft in te leveren. De top 5 vakantiewoningen rondom Agen:

  1. Vakantiewoning L’Ermitage, gelegen in een uitbundige tuin, op 3 kilometer van het centrum
  2. Villa Saint Vincent met een bijzondere en kleurrijke inrichting, op 5 kilometer van het centrum
  3. Le Charme, een zeer modern en compleet ingericht appartement op de tweede etage, vlak buiten het centrum van Agen
  4. Le XV d’Agen Monsieur Alfred, een ruim en licht appartement in het stadje zelf
  5. Les Roulottes du Sud-Ouest in Saint-Salvy, op 15 kilometer afstand van Agen.