Baskisch Bayonne toont je Frankrijk van een heel andere kant

Bayonne Frankrijk

Bayonne is een schilderachtige en altijd levende stad boordevol kunst en geschiedenis. Vooral in de zomer zijn er volop activiteiten te beleven. De officieuze hoofdstad van Frans Baskenland, zoals het departement Pyrénées-Atlantiques ook wel wordt genoemd, ligt vlak bij de Spaanse grens. Zijn prachtige, oude straatjes met vakwerkgevels herinneren je aan het feit dat je je hier op een plek met een rijke cultuur en historie bevindt. Daar, waar de rivieren Adour en Nive samenkomen en de Atlantische Oceaan op een steenworp afstand ligt, ga je een overheerlijke vakantie tegemoet.

Drie karaktervolle stadsdelen

De historische stad Bayonne bestaat uit drie stadsdelen. Aan weerszijden van de rivier de Nive vind je Grand Bayonne en Petit Bayonne, die in het verleden samen de versterkte stad vormden. Grand Bayonne is het meest populaire deel van dit historische hart van de stad en toont je vele voorbeelden van typisch Baskische architectuur. Petit Bayonne, waarvan de bouw reeds in de twaalfde eeuw begon, betreft het oudste deel van de stad. Hier tref je twee van de belangrijkste musea van de stad: het Bonnat Museum en het Baskenmuseum. Het derde stadsdeel, Saint-Esprit, ligt aan de overzijde van de rivier de Adour.

Bezienswaardigheden

Het zal je niet verbazen dat Bayonne in Frankrijk je trakteert op een scala aan bezienswaardigheden. In het stadsdeel Grand Bayonne, wat het rijkste deel van de stad was, vind je het mooie negentiende-eeuwse stadhuis, net als de kathedraal van Saint-Marie en het bijbehorende klooster. De bouw hiervan vond tussen de dertiende en de zestiende eeuw plaats. Het heilige bouwwerk ligt op de route naar Santiago de Compostella. De Baskische woningen langs de Nive geven je met hun uitgesproken kleuren, vakwerkdetails en typische luiken een mooi beeld van de architectuur die deze regio typeert.

Minder bekend onder toeristen, maar daarom zeker niet minder interessant, is de wijk Saint-Esprit. Deze ontstond al in de twaalfde eeuw vanwege de vele pelgrims naar Santiago de Compostella en de vele immigranten -vooral uit Portugal- die in de stad hun heil zochten. In de zestiende eeuw groeide de wijk uit tot toevluchtsoord voor Portugese joden, die zich in de jaren daarna tot een welvarende gemeenschap ontwikkelden. De synagoge en het Israëlische kerkhof herinneren nog aan deze periode. De kwalitatief hoogwaardige chocolade waar Bayonne eveneens zo bekend om staat, vindt zijn oorsprong in een joodse onderneming.

Proef het ritme van de stad

Bayonne staat in Frankrijk en daarbuiten bekend als een stad waar altijd leven is. Iets wat er mede aan bijdraagt dat zoveel vakantiegangers in dit gebied altijd nog een keer terugkomen. Wil je proeven van het dagelijks leven in de stad? Bezoek dan ’s ochtends op werkdagen Les Halles, de hallen van Bayonne die het winkelhart van het historische centrum vormen. Niet alleen ben je hier aan het juiste adres voor typisch Baskische delicatessen, ook producten als espadrilles, linnengoed en keramiek worden hier aan de man gebracht. Op zaterdagochtend vindt er voor de hallen een weekmarkt plaats.

Evenementen en festiviteiten

Gedurende het jaar worden er ook tal van evenementen georganiseerd. Bezoek je Bayonne in Frankrijk tijdens het paasweekend, dan val je met je neus in de boter en ben je getuige van het uitbundige hamfestival Foire au Jambon. De ham van Bayonne wordt al sinds de Middeleeuwen geroemd. In juli kun je met je voetjes van de vloer tijdens het Jazzfestival, terwijl in diezelfde maand ook het startschot wordt gegeven voor het -onder dierenliefhebbers zeker niet populaire- stierenvechten. De gevechten vinden op diverse dagen in juli, augustus en september plaats. In oktober kun je genieten van het Street Art Festival.

Activiteiten in Bayonne en omgeving

Behalve de historische bezienswaardigheden van de stad en de vreugdevolle evenementen die daar met regelmaat van de klok plaatsvinden, heeft de bestemming nog meer in petto voor de veeleisende vakantieganger. Maak bijvoorbeeld eens een wandeltour door de stad waarbij een lokale gids je alles vertelt over de cultuur en historie, of pak de auto en rijd naar de kust voor je eerste surfles. Biarritz is daar als surfersparadijs de bestemming bij uitstek voor. Ook het vissersstadje Saint-Jean-de-Lux met zijn knusse haven en de stad Pau, die tot de belangrijkste van het departement Pyrénées-Atlantique behoort, zijn de moeite van een bezoek waard.

De beste periode voor een bezoek aan Bayonne

Net als Biarritz is het klimaat in Bayonne onderhevig aan behoorlijke regenval. Dit komt door de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Zelfs in de droogste maand, juli, valt nog behoorlijk regelmatig regen. Deze doet zich gelukkig bijna nooit in ellenlange buien voor, maar beperkt zich doorgaans tot intense onweersbuien van korte duur. De temperatuur in Bayonne is het gehele jaar door aangenaam te noemen. De maanden juni tot en met oktober gelden als de beste periode voor een reis naar deze stad en zijn omgeving.

Campings in Bayonne

Bayonne staat in Frankrijk en daarbuiten bekend om zijn ideale ligging: in de directe nabijheid van zee en bergen, maar ook vlak bij de Spaanse grens, waardoor een uitstapje naar de zuiderburen er tijdens je verblijf op een camping ook in zit. Ondanks dat je ruime zandstranden in overvloed tot je beschikking hebt, zijn de meeste campings rond Bayonne ook voorzien van een zwembad en soms zelfs zwemparadijs. Campings richten zich op de meest uiteenlopende bezoekers. De meeste accommodaties bevinden zich niet in Bayonne zelf, maar daarbuiten, aan de weerszijden van de rivieroevers en verspreid over diverse omringende dorpjes.

Op basis van classificatie, ligging en bezoekerservaringen hebben wij voor jou een top 5 campings rond Bayonne op een rijtje gezet:

  1. Camping Eden Villages Bela Basque in Anglet
  2. Camping Ilbarritz in Biarritz, een ideale accommodatie voor surfers en andere watersporters
  3. Camping Le Pavillon Royal in Bildart
  4. Sites and Landscapes camping Lou P’tit Poun in Saint-Martin-de-Seignanx
  5. Camping Etche Zahar in Urt landinwaarts gelegen, op twintig minuten rijafstand van Bayonne

Vakantiewoningen in Bayonne

Naast campings zijn in Bayonne in Frankrijk ook vakantiewoningen mateloos populair. Binnen Bayonne zelf worden er voornamelijk appartementen aangeboden. Zodra je je wat meer buiten de stad begeeft, zijn er meer vrijstaande woningen beschikbaar. De top 5 vakantiewoningen op een rijtje:

  1. Appartement Pia Baiona
  2. Appartement Casa Itzuli
  3. Appartement Maubec
  4. Résidence Marinella (in Anglet)
  5. Residence Alma Nova (in Biarritz)