De paarse gloed van Bergerac in de Dordogne

Bergerac Frankrijk

De stad Bergerac in de Périgord Pourpre staat in de verre omstreken bekend om zijn wijngaarden. De paarse gloed die zij aan het landschap van dit stukje Dordogne geven, leidde tot de naam ‘pourpre’. Bergerac in Frankrijk is een stad van kunst en geschiedenis en behoort tot de mooiste bestemmingen van de regio. In het middeleeuwse centrum tref je veel historische gebouwen en vakwerkhuisjes. Bovendien telt het tal van winkeltjes en restaurants. De ideale ligging van de stad maakt hem ook een goede uitvalsbasis voor een actieve en zonnige vakantie in de Dordogne.

Een korte historie van Bergerac

Uit de verschillende grotten rondom Bergerac in Frankrijk blijkt dat deze plaats al vroeg in de geschiedenis werd bewoond. In de grotten zijn diverse muurschilderingen aangetroffen en daarnaast zijn er belangrijke bodemvondsten gedaan. Bergerac heeft een bijna duizend jaar oude historie. Aan het eind van de elfde eeuw werd hier een kasteel gebouwd, waar pelgrims maar ook andere reizigers regelmatig een tussenstop maakten. Toen er eenmaal een kerk werd gebouwd, was het dorp een feit. Na 300 jaar in Engelse handen te zijn geweest, behoort Bergerac sinds de zestiende eeuw weer tot Frankrijk.

De hoogtepunten van het centrum van Bergerac

Bergerac heeft de tand des tijds goed doorstaan en dat maakt een wandeling door zijn historische centrum des te interessanter. De oude stad vormt een labyrint van smalle straatjes, vakwerkhuizen en renaissancewoningen. Bezoek het Maison des Vins de Bergerac om alles te ontdekken over de wijnen die rondom Bergerac worden vervaardigd. Uiteraard mag ook een bezoek aan het tabaksmuseum, net als de Saint Jacques kerk en de Notre-Dame niet ontbreken. In het centrum vind je tevens het standbeeld van Cyrano de Bergerac, de zeventiende-eeuwse schrijver, dichter en aanvoerder van de cadetten in het Franse leger.

Uitstapjes in de omgeving

Wie vakantie viert in Frankrijk, blijft zelden gedurende zijn gehele verblijf op dezelfde plaats. Met Bergerac als uitvalsbasis bevind je je hier op een mooi punt voor uitstapjes in de omgeving. Deze wordt behalve door wijngaarden ook gesierd door bastides, de typisch Franse middeleeuwse stadjes. Je kunt ze prima middels een rondrit per auto verkennen. Andere aanraders zijn het Kasteel Castelnaud, de Grotten van Lascaux en het nabijgelegen plaatsje Saint Emilion, dat haast als een openluchtmuseum aandoet. Het historische stadje, net als Bergerac bekend om zijn wijnen, ligt op een rotsachtige heuvel.

Mogelijkheden voor elk type vakantieganger

Maar daar houdt het nog niet bij op. Niet ver bij Bergerac vandaan ligt ook het stadje Sarlat. Deze wordt de Parel van de Périgord Noir genoemd. Het historische Sarlat wordt omringd door dichtbegroeide bossen, iets wat typerend is voor deze regio. En wat dacht je ervan om de auto een dagje te pakken en langs enkele van de mooiste dorpen van Frankrijk te rijden? Veel van deze plekken in de Dordogne werden vanaf de Prehistorie tot de Middeleeuwen bewoond. Een aantal van deze dorpen ligt aan de rivier de Vézère, waar je ook aan het juiste adres bent voor kanoën en kajakken.

Het fijne van een vakantie in Bergerac in Frankrijk is dat sportieve activiteiten hier met rustiger tijdsbesteding kunnen worden afgewisseld. Voor degenen die de betoverende landschappen zo goed mogelijk willen verkennen, bestaan er tal van opties zoals zwemmen, kajakken en wandelingen. Voor de kinderen liggen er verspreid over de regio enkele klimbossen. Ben jij wat minder actief? Dan neemt dat niet weg dat de Périgord Pourpre een fijn recreatiegebied is voor elke bezoeker.

De beste periode voor een vakantie in Bergerac in Frankrijk

De maanden mei tot en met oktober vormen de aanbevolen periode voor een bezoek aan Bergerac in Frankrijk. De temperatuur is dan aangenaam warm, maar niet te hoog voor het ondernemen van sportieve activiteiten in de natuur. Neerslag valt er nauwelijks. Augustus is met zijn gemiddelde dagtemperatuur van 28 graden de warmste maand van het jaar. Hiermee onderscheidt de Périgord Pourpre zich van een groot deel van de rest van de Dordogne, waar de temperaturen gematigder zijn en er ook in de zomer met regelmaat neerslag valt.

Bergerac en de Périgord Pourpre liggen namelijk in een overgangsgebied. Naast een oceaanklimaat heerst hier ook een halfbergklimaat. Ook de lente en de herfst kennen aangename temperaturen. Wel valt er meer neerslag. Gemiddeld schijnt de zon in Bergerac op 200 dagen per jaar. Des te zuidelijker je door het departement Dordogne reist, des te warmer het is in de zomermaanden. Dit betekent tegelijkertijd dat het in streken zoals rond Bergerac in de wintermaanden juist kouder is dan op de plaatsen waar een oceaanklimaat heerst.

Vanaf een camping in Bergerac proef je Frankrijk op z’n puurst

Wie voor een camping in Bergerac kiest, verblijft altijd midden in de natuur. Niet zelden bieden campingeigenaren naast tent- en caravanplaatsen ook camperplaatsen aan. En wil je iets luxer kamperen, dan is een chalet of een stacaravan zo gevonden. Soms vind je deze op een uitgesproken glamping, andere keren verhuren campingeigenaren enkele van dergelijke accommodaties op een verder ‘standaard’ camping. Wie op zoek is naar een fijne camping op het vakantieadres dat hij voor ogen heeft, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten wij een top 5 van campings rondom Bergerac voor je klaar.

  1. Camping Pomport Beach Monbazillac in Pomport
  2. Camping Le Moulinal in Biron
  3. Le Moulin de David in de Périgord Noir
  4. Castelwood in Biron
  5. Le Port de Limeuil tussen Bergerac en Sarlat

Vakantiewoningen

Zie jij jezelf tijdens een vakantie in Bergerac liever genieten op het ruime terras van een vakantiewoning? Geen probleem! Het aanbod vakantiehuizen in Bergerac is net zo ruim als wat betreft de campings. Een deel van de vakantiewoningen beschikt over een eigen zwembad, ideaal voor op de warme zomerdagen. Vakantiewoningen die barbecuefaciliteiten bieden, maken de luxe helemaal compleet. Benieuwd wat de beste vakantiewoningen van Bergerac en omgeving zijn? Lees hier hoe de top 5 eruitziet.

  1. House of Puypezac
  2. La Marmette
  3. Gite Saphir
  4. Gite Ambre
  5. Gite Claire