De top 7 bezienswaardigheden van de Aquitaine

Bezienswaardigheden Aquitaine

Gezien de diversiteit van deze zuidwestelijk in Frankrijk gelegen regio tref je in de Aquitaine bezienswaardigheden van de meest uiteenlopende soorten. Rustzoekers zetten koers naar de fijne zandstranden en de luxueuze kuuroorden, avonturiers vermaken zich op de kilometerslange fiets- en wandelpaden die door het platteland en -in het zuiden- door het berglandschap lopen, terwijl cultuurliefhebbers in de vele vestingdorpjes, historische steden en eeuwenoude kastelen hun hart kunnen ophalen. Ook qua natuur heeft de Aquitaine van alles te bieden: van langgerekte stranden tot wijngaarden en dichtbegroeide bossen. Dit zijn dé bezienswaardigheden van de Aquitaine.

Bordeaux: wijnstad met een eeuwenoude geschiedenis

Bordeaux, de hoofdstad van de regio Aquitaine, is de stad van de wereldberoemde wijnen. Met een wijntoer of een bezoek aan een wijnproeverij kom je meer te weten over de herkomst en de productie ervan. Maar er is meer dan dat. De oude stad kent een lange geschiedenis en telt zodoende een groot aantal bezienswaardigheden zoals kerken, pleinen en bijzondere herenhuizen. De stad, gelegen aan de oevers van de rivier de Garonne, bevindt zich in het departement Dordogne, in het noorden van de Aquitaine. De Dordogne staat bekend om zijn natuurschoon en vele schilderachtige kastelen.

De Dune du Pilat, Europa’s hoogste zandduin

De Dune du Pilat, ook wel Dune du Pyla genoemd, mag zich met zijn 110 meter de hoogste duin van Europa noemen. De 500 meter brede zandduin behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Zuid-Frankrijk en wordt omringd door de dichtbegroeide dennenbossen van Les Landes. De duin bestaat al 2500 jaar, maar de laatste 300 jaar is hij enorm in omvang toegenomen vanwege het feit dat er veel Saharazand op is neergedaald. Vanaf de top van de duin geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht.

Dune du Pilat - hoogste zandduin
Dune du Pilat

Arcachon en de Baai van Arcachon

De hoogste duin van Europa ligt aan de Baai van Arcachon. Dit is een baai die in verbinding staat met de Atlantische Oceaan. Twee keer per dag loopt hij met eb en vloed leeg en weer vol. Rond het meer liggen diverse vissersdorpjes en tal van restaurants waar je geniet van verse visgerechten en vooral de oesters waarom deze baai zo bekendstaat. De badplaats Arcachon heeft een wat mondain karakter en behoort dankzij zijn lange zandstrand en mooie boulevard eveneens tot de bezienswaardigheden van de Aquitaine.

Baai van Arcachon
Baai van Arcachon

Chique Biarritz

Hebben we het over mondaine badplaatsen, dan hebben we het natuurlijk ook over Biarritz. De beroemde plek aan de Golf van Biskaje behoort al sinds de 19e eeuw tot de favoriete plekken onder gasten van rijke komaf. Dit zie je in de stad nog terug in de luxueuze villa’s en andere architecturale hoogstandjes. Tegenwoordig is de aan de ruige kust gelegen badplaats minstens zo populair onder surfers en andere watersporters. De wilde golven vormen voor hen een mooie uitdaging. De zomerse temperaturen maken het plaatje compleet.

Biarritz Frankrjik
Biarritz

De Grotten van Lascaux

Dat deze veelzijdige Franse regio al in de prehistorie werd bewoond, wordt door de Grotten van Lascaux onomstotelijk bewezen. Zonder twijfel behoren de zo’n 17.000 jaar oude prehistorische grotten tot de bijzonderste bezienswaardigheden van de Aquitaine. Ze worden gesierd door rijke muurschilderingen waarop grotendeels dieren zijn afgebeeld. Alhoewel de originele grotten vandaag de dag wegens aantasting door bacteriën en schimmels niet meer te bezoeken is, is zijn replica Lascaux II dat wel. Hier krijg je een goede indruk van het uiterlijk van deze prehistorische plek.

Proeven van de Baskische cultuur in Bayonne

De stad Bayonne ligt in Frans Baskenland, dat tot het departement Pyrénées-Atlantiques behoort en vormt de officieuze hoofdstad hiervan. De twee rivieren Adour en Nive komen hier samen. Dankzij zijn strategische locatie was deze stad erg belangrijk, wat je vandaag de dag nog terugziet in de vele historische overblijfselen. Bayonne behoort tot de beste bezienswaardigheden van de Aquitaine voor wie geïnteresseerd is in de Baskische cultuur. Vooral de langs de rivier gebouwde Baskische huizen met hun vakwerkgevels zijn erg sprekend.

Les Landes de Gascogne

Voor natuurliefhebbers behoort natuurpark Les Landes de Gascogne tot de mooiste bezienswaardigheden van de Aquitaine. Het beschermde gebied omvat de kust van de Atlantische Oceaan, wetland en dennenbossen. Deze dennenbossen vormen het grootste aangelegde bosgebied van het continent -ze werden aangelegd om de duinen af te bakenen en vochtige zones droog te leggen- en zijn voor zowel wandelaars als fietsers een paradijs. Ook kun je hier paardrijden of watersporten beoefenen zoals kanoën of kajakken. In het inmiddels beschermde gebied leven veel diersoorten. Ook is Les Landes de Gascogne een perfecte plek voor vogelliefhebbers.

Les Landes de Gascogne
Les Landes de Gascogne