Biarritz: pure elegantie aan de uitlopers van de Pyreneeën

Biarritz

Een vakantie in Biarritz vier je in Frans Baskenland aan de Golf van Biskaje. De elegante stad, die internationaal wordt geroemd om zijn stranden, surfhotspots, golfbanen, centra voor thalassotherapie en gastronomie, is een heerlijke uitvalsbasis voor het ontdekken van Baskenland. Alhoewel het stijlvolle Biarritz in Frankrijk niet dezelfde glitter en glamour ademt als de Rivièra, vier je hier op je comfortabele teenslippers een vakantie waar het je aan niets ontbreekt. Behalve de Franse taal hoor je ook veelvuldig Spaans om je heen. Biarritz ligt op amper 20 kilometer afstand van de Spaanse grens.

‘Queen of Resorts’

Al sinds Napoleon II en zijn vrouw Eugénie hier in de negentiende eeuw neerstreken is Biarritz een favoriete bestemming. Dat hier vooral goedbedeelde bezoekers kwamen, blijkt wel uit de schitterende residenties die de sfeer van de Belle Epoque nog steeds uitademen. Toch waren het vooral de Britten die verantwoordelijk waren voor de groei van Biarritz als vakantiebestemming. Onder andere Queen Victoria en Edward VII streken hier meer dan eens neer. Alhoewel je achter de promenade langs het gouden zandstrand nu ook veel moderne accommodaties ziet, heeft Biarritz zijn status als parel aan de Atlantische Kust nooit verloren.

Epicentrum voor Franse en internationale surfers

Surfliefhebbers hoef je het niet te vertellen: de golven van de Atlantische Oceaan die zich hier richting de kust begeven, behoren tot de beste voor een avontuurlijke surfsessie. Grande Plage is het epicentrum van de watersport. Behalve surfers strijken ook windsurfers hier graag neer. De gouden kustlijn wordt zo nu en dan onderbroken door rotsachtige formaties, die het landschap een uniek karakter geven. Het hele jaar door worden er in Biarritz in Frankrijk nationale en internationale surfwedstrijden gehouden. 

De Golf van Biskaje

De Golf van Biskaje, die in het Frans Golfe de Gascogne wordt genoemd, is een brede inham aan de kust van de Atlantische Oceaan, grenst behalve aan Frankrijk ook aan buurland Spanje. Verschillende rivieren, waaronder de Loire en de Dordogne, monden in de golf uit. Nog meer dan op andere plekken aan de kust van de Atlantische Oceaan kan het zeewater hier behoorlijk ruig zijn. Ideaal voor surfers en diverse andere watersporters, maar minder voor degenen die op zoek zijn naar een badplaats om rustig te zonnebaden en rond te dobberen. De wind kan hier plotseling en sterk opsteken.

De cultuur van Frans Baskenland

Het is niet alleen de ruige kustlijn die bezoekers naar Biarritz in Frankrijk trekt. Ook de folklore en de tradities van de Baskische bevolking hebben een toegevoegde aantrekkingskracht. Frans Baskenland heeft een geheel eigen karakter dat niet met de rest van Frankrijk te vergelijken is. Er wordt zelfs een tweede taal gesproken, het Euskara, en ook heeft de regio een eigen vlag. Kun je een dagje afscheid nemen van de golven van de Atlantische Oceaan, ga dan zeker eens op onderzoek uit.

Bezienswaardigheden in en rond Biarritz

Terwijl de zonaanbidders en watersporters zich aan zee vermaken, lijkt het stadje Biarritz vredig over dit schouwspel uit te kijken. De badplaats telt enkele bezienswaardigheden, waarvan de bekendste zijn bijna 200 jaar oude vuurtoren is. Deze vind je op Cape Saint-Marten en is zelfs te beklimmen. Van boven heb je een mooi uitzicht op de Baai van Biarritz. Heb je de tijd, bezoek tijdens je vakantie in Biarritz in Frankrijk dan ook eens de oude vissershaven van het plaatsje: Port de Pêcheurs. Je kunt hier een rustgevende wandeling maken. 

Natuurlijk neem je ook een kijkje bij het zomerverblijf van Napoleon III, waar hij vele zorgeloze dagen met zijn van oorsprong Spaanse vrouw doorbracht. Het prachtige gebouw stamt uit 1854 en doet tegenwoordig dienst als hotel. Vervolg je wandeling en bezoek ook de kerk die dezelfde naam draagt als de vrouw van Napoleon. De Crypte Sainte Eugénie is de mooiste en bekendste kerk van Biarritz. Heb je honger naar meer cultuur en historie? Bezoek dan Bayonne, de officieuze hoofdstad van het departement. De historische stad ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. 

Doen in en rond Biarritz

Met een langgerekte kustlijn langs de Atlantische Oceaan hoef je je in Biarritz geen moment te vervelen. Naast sportieve activiteiten op het water zijn ook wandelen en fietsen hier populair. Langs Biarritz in Frankrijk ligt ook het laatste deel van de fietsroute Velodyssée. Ben je op zoek naar meer uitdaging? Trek dan naar de Pyreneeën en maak een klimtocht. De grotten van Bidouze herbergen bijzondere ondergrondse bronnen die je eigenlijk ook niet aan je voorbij wilt laten gaan. En heb je zin in een feestje? In Biarritz worden de hele zomer door festivals en activiteiten georganiseerd.

Klimaat en reistijd

In Biarritz heerst een gematigd zeeklimaat, wat inhoudt dat hier het hele jaar door aangename temperaturen heersen. In de winters is het vrijwel nooit echt koud en in de zomers is de temperatuur doorgaans aantrekkelijk genoeg om nog allerlei activiteiten te kunnen uitvoeren. Neerslag kan het hele jaar door vallen. In de zomer gaat het dan vooral om korte, stevige onweersbuien. Niets waardoor je een dag in het water ziet vallen, dus. Juni tot en met oktober gelden als de beste maanden voor een bezoek aan deze Franse kustplaats.

Biarritz in Frankrijk: de kampeerbestemming voor strandliefhebbers

In het zuidwesten van Frankrijk zijn campings grotendeels gericht op strandliefhebbers en buitenmensen. De badplaats leent zich dan ook uitstekend voor aanbidders van zon, zee en strand. Met de complete en comfortabele campings rond deze badplaats maak je van jouw vakantie aan de Atlantische Kust een daverend succes. De top 5 campings in en rond Biarritz bestaat uit:

1.Camping Village Resort & Spa Le Vieux Port

2 Camping Atlantica – Ciela Village

3. Camping Club Famille Lou Pignada

4. Camping Le Domaine de la Marina

5. Camping Sandays Soustons Village

Genieten van de ruimte en privacy van een vakantiewoning

Gaat je voorkeur niet uit naar een camping, maar naar een woning? Ook dan zijn er in Biarritz voldoende mogelijkheden. Zeker wanneer je op tijd boekt, vind je precies die accommodatie waarnaar je op zoek bent. In Biarritz bevinden zich nog meer appartementen dan complete woningen. Vakantiehuizen voor gezelschappen vanaf vier personen liggen iets buiten de badplaats. De mooiste appartementen van Biarritz zijn:

  1. Appartement Sainte-Madeleine
  2. Appartement Les Jardins de Victoria
  3. Appartement Clémenceau
  4. Appartement Les Patios d’Eugénie
  5. Appartement Elaura