Franse schoonheid ten top in Bordeaux

Bordeaux

Wie de naam Bordeaux hoort, denkt natuurlijk meteen aan de wereldberoemde wijnen die hiervandaan komen. Wat minder mensen weten, is dat de stad ook wel bekendstaat als La Belle Endormie, oftewel de Schone Slaapster. Een bijnaam die hij dankt aan zijn kalme tempo en bijzondere architectuur die herinnert aan het rijke verleden. Bordeaux heeft binnen Frankrijk een onafhankelijke geestelijke, maar ook politieke traditie. Iets waar de inwoners maar wat trots op zijn. In deze stad maak je kennis met een heel ander Frankrijk dan je tot nu toe kende.

Kamperen rond Bordeaux

Gezien de pracht van de stad en de omgeving die hem omringt, zal het geen verrassing heten dat je hier de keuze hebt uit talrijke campings. Het aanbod is erg groot en gevarieerd. Zo zijn er de kleine campings voor vakantiegangers die vooral op zoek zijn naar rust, maar ook de grotere gezinscampings met een fijn zwembad of misschien zelfs zwemparadijs, animatieteams en speelvelden. De meeste campings bieden ook camperplaatsen aan. En kampeer je graag, maar liever niet zonder de luxe van thuis? Enkele campings rondom Bordeaux bieden ook glamping aan.

Omdat keuzes maken lastig is en je door het ruime aanbod haast door de bomen het bos niet meer ziet, helpen wij je een handje op weg met onze top 5 campings rondom Bordeaux:

  1. Camping Bel-Air in de wijnstreek Entre-deux-Mers, op fietsafstand van Bordeaux
  2. Camping Beausoleil, gelegen in een bos in Gradignan nabij Bordeaux
  3. Camping Saint-Emilion bij het plaatse Saint-Emilion, te midden van de wijngaarden
  4. Camping Du Vieux Château, eveneens in de wijnstreek Saint-Emilion
  5. Camping Bordeaux Lac, op acht kilometer afstand van de wijnstad

Vakantiewoningen in en rond de wijnstad

Bordeaux is de negende stad van Frankrijk en het epicentrum van een van de bekendste wijngebieden van het land. Een verblijf in of rond deze stad is dan ook een ware beleving. Heb je liever geen camping als uitvalsbasis voor al je ontdekkingstochten in de omgeving, maar geef je de voorkeur aan de luxe van een vakantiewoning? Een vakantiehuis is zo gevonden. De kwaliteit van de accommodaties rondom Bordeaux in Frankrijk is doorgaans hoog. De top 5 vakantiewoningen:

  1. St. Germain
  2. La Dolce Villa
  3. Romance au coeur de Bordeaux
  4. L’Arcachonnaise
  5. Le Fauburg

De highlights van La Belle Endormie

De Zuid-Franse stad Bordeaux telt genoeg blikvangers om een paar dagen te kunnen vullen. Om te beginnen de Place des Quinconces, dat het grootste plein van Frankrijk en een van de grootste van Europa is. Ook de Cathédrale Saint-André de Bordeaux en de Basilique Saint-Michel in de gelijknamige wijk mogen niet aan je bezoek ontbreken. De eerstgenoemde kerk is de grootste van de stad. Zijn oudste delen stammen uit de twaalfde eeuw. Naast de kerk tref je de 114 meter hoge klokkentoren, die je een prachtig uitzicht over de stad geeft. Voeg ook het Grand Théâtre en Place de la Bourse aan je must-see lijstje toe.

Hoe Bordeaux in Frankrijk een van de beste wijnen produceert

Bordeaux staat binnen Frankrijk en daarbuiten bekend om zijn wijnen. In totaal ligt er rond de stad bijna 120.000 hectare aan wijngaarden, waar duizenden wijnproducenten met hart en ziel voor hun rode druiven zorgen. Rond Bordeaux heerst een ideaal microklimaat voor druiven. Bovendien is ook de bodem erg gunstig. De zand- en grindvlaktes bij de oevers van de rivier, die langzaam overgaan in de moerasachtiger grond van het bosgebied Les Landes, stelt de druiven erg tevreden. Jaarlijks vult men in Bordeaux maar liefst 600 miljoen flessen wijn.

Het klimaat in Bordeaux

Bijna net zoveel als de druiven genieten van het heersende klimaat, doen wij dat als vakantiegangers ook. In en rond Bordeaux in Frankrijk heerst een gematigd zeeklimaat, wat het gehele jaar door gematigde temperaturen oplevert. In de zomers zijn de temperaturen aangenaam en stijgt het kwik maar nauwelijks boven de dertig graden. Neerslag valt er gedurende het hele jaar. In de zomer komt dit vaak in combinatie met onweer voor. De invloed van de Atlantische Oceaan voorkomt sterke en plotselinge schommelingen in het weerbeeld. Mei tot en met oktober zijn de beste reismaanden.

Fietsen, wijnproeven en antiek shoppen: dit doe je in Bordeaux!

Wat je zeker moet doen tijdens je verblijf in Bordeaux in Frankrijk? Deelnemen aan een wijnproeverij natuurlijk! Zonder deze activiteit kun je je vakantie eigenlijk niet compleet noemen. Ook nodigt het vlakke Bordeaux uit tot een fietstocht door de stad; zo zie je in een korte tijd ook nog eens veel hoogtepunten. Liever niet zelf op pad? Er worden ook georganiseerde fietstochten gehouden. Wie van antiek houdt, struint op een rustige ochtend door de wijk Les Chartrons. De antiekwinkels krijgen door hun vestiging in historische gebouwen een nog bijzonderder uitstraling.

Winkelen in Bordeaux

Zoals je van een Franse stad mag verwachten, kun je in Bordeaux ook prime winkelen. En het goede nieuws is: niet alleen vakantiegangers met een flink gevulde portemonnee kunnen hier hun hart ophalen. Naast de chique winkels en boetieks zijn er namelijk ook grote winkelstraten waarin tal van winkels gevestigd zijn. De Rue Sainte-Cathérine is de belangrijkste winkelstraat van de stad. Voor de vintage designershops ga je naar de straatjes tussen de middeleeuwse poort La Grosse Cloche en de Rue du Pas Saint-Georges.

De ideale vakantie: stad combineren met strand

Ben je op stedentrip in Bordeaux en toe aan een beetje verfrissing? Wanneer de temperaturen in de zomermaanden oplopen, vind je verkoeling op het schiereiland Cap de Ferret, die middels buslijn 601 direct met Bordeaux verbonden is. Het strand is kilometerslang en wordt aan twee zijden geflankeerd door water: aan de ene kant de Atlantische Oceaan en aan de andere kant het kalmere water van het Bassin d’Arcachon, oftewel de Baai van Arcachon. In juli en augustus is het stadsstrand van Bordeaux, Plage du Lac, geopend. Hier heb je wel aanzienlijk minder ruimte om je heen.

De reis van Nederland naar Bordeaux in Frankrijk

Bordeaux is op verschillende manieren te bereiken. Zo kun je in een uur en drie kwartier rechtstreeks naar de stad vliegen, of de auto pakken. Vanaf Utrecht heb je 1050 kilometer voor de boeg. Houd bij het plannen van je reis wel rekening met de tol die op de Franse snelwegen wordt geheven. In Bordeaux heb je op dagen met ernstige luchtvervuiling een milieuvignet nodig. Reizen per trein kan natuurlijk ook: je reist dan met de Thalys naar Parijs en neemt daar de TGV naar Bordeaux.