Stranden, bossen en wijngebieden: dit is de Gironde

Gironde Frankrijk

De Gironde is het grootste departement van Frankrijk en staat voornamelijk bekend om zijn langgerekte zandstranden en bossen van flinke omvang. Ook de binnenmeren zijn een belangrijk ingrediënt in de aantrekkingskracht van dit departement en vormen een aangename locatie voor tal van campings. In het natuurrijke gebied is het heerlijk wandelen en fietsen; honderden kilometers aan routes van variërende moeilijkheidsgraad zijn uitgezet. Natuurlijk staat de Gironde in Frankrijk en daarbuiten bekend om zijn voortreffelijke wijnstreken, waarvan de Médoc de grootste trots is. Bordeaux is de hoofdstad van dit departement.

Wijn en de Gironde gaan hand in hand

De Gironde en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat verklaart ook waarom het hart van menig wijnliefhebber sneller gaat kloppen bij het horen van de naam van dit departement. Bordeaux is het grootste wijngebied ter wereld en beslaat vrijwel het gehele departement. Jaarlijks worden hier wel 600 miljoen flessen gevuld met de kwalitatief hoogwaardige en internationaal bejubelde drank. De wijngaarden liggen voornamelijk langs de rivieren. Tal van wandel- en fietspaden leiden je langs de wijnranken. Op veel plekken kun je deelnemen aan een wijnproeverij.

Het feit dat de Fransen in deze regio zulke voortreffelijke wijn kunnen produceren, heeft te maken  met diverse factoren. Zo is de bodem van de Gironde in Frankrijk ten eerste van doorslaggevend belang. Ook bieden de omringende dennenbossen de nodige bescherming tegen de wind die vanaf de Atlantische Oceaan het land bereikt. De bekendste wijngebieden binnen de Bordeaux zijn Libourne (ook wel bekend als Saint-Emilion) en Entre-Deux-Mers aan de rechteroever van de Gironde en natuurlijk de Médoc aan de linkeroever daarvan.

Langgerekte, witte zandstranden

Naast de wijn zijn het vooral de natuur en de stranden die bezoekers naar deze regio trekken. De meeste campings die de Gironde in Frankrijk telt, zijn langs of in de directe nabijheid van de Atlantische Oceaan gelegen. De witte zandstranden hebben dan ook een ongekende aantrekkingskracht. De langgerekte stranden worden gesierd door bijzondere duingebieden. Plage de l’Horizon en Plage du Pin Sec behoren volgens velen tot de mooiste stranden van het hele kustgebied. De kustplaats Meschers-sur-Gironde staat bekend om zijn witte krijtrotsen. Aan de voet daarvan liggen vijf idyllische zandstrandjes.

Zandstranden Gironde
Zandstranden

Bezienswaardigheden

Alhoewel de stranden en de overige natuur het grootste deel van de aandacht opeisen, is er in dit stukje Frankrijk nog meer te zien. Daarbij denk je ten eerste natuurlijk aan de stad Bordeaux, waar wederom wijn centraal staat, maar waar ook talrijke historische overblijfselen te vinden zijn. Bordeaux is daarom een interessante stad voor een dagtrip. Zet ook zeker het middeleeuwse stadje Saint-Émilion op je lijstje. Vooral zijn goed bewaarde stadsmuur maakt indruk. De 17e-eeuwse Citadelle de Blaye behoort tot de mooiste kastelen van het departement. Het staat op een rots en kijkt uit over de monding van de rivier Gironde.

Doen in de Gironde: van paardrijden tot petanquecompetities

Alhoewel echte sportievelingen de voorkeur aan de Dordogne geven, neemt dat niet weg dat er ook in Gironde genoeg te ondernemen is. Ga bijvoorbeeld paardrijden in de bossen of op het strand. Daarnaast zijn er tal van fiets- en mountainbikeroutes uitgezet. Op diverse plekken kun je een elektrische fiets huren, zodat je zonder enige moeite de mooiste plekken van het departement per tweewieler kunt ontdekken. Doe je het liever wat rustiger aan? Kom dan van je campingstoel af en neem deel aan de petanquetoernooien die op veel campings worden georganiseerd.

Campings in de Gironde in Frankrijk

Hoe leer je de Franse kust en zijn bosrijke binnenland nu beter kennen dan op een camping in de Gironde aan Frankrijk? De regio telt campings in alle soorten en maten: van rustige natuurcampings tot grote familiecampings inclusief zwemparadijs en animatieteams. Op dergelijke campings zijn zoveel faciliteiten aanwezig, dat je het terrein niet eens zou hoeven verlaten. Vrijwel elke camping biedt ruimte aan tentkampeerders, campers en caravans. Door het brede aanbod zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten wij vijf van de mooiste campings op een rijtje.

  1. Camping Huttopia Lac de Carcans aan het meer van Carcans Maubuisson. Ook glamping is op dit terrein mogelijk
  2. Camping La Côte d’Argent, omgeven door naaldbos en op 300 meter afstand van de zee
  3. Camping Panorama du Pyla, gelegen in een bos op steenworp afstand van Dune du Pilat
  4. Camping Domaine de Soulac aan de Baai van Biskaje
  5. Camping Le Paradis in het bos van Médoc en tussen het meer en de Atlantische Oceaan

Vakantiewoningen in deze natuurrijke regio

Verspreid over de wijngaarden, zandstranden en omvangrijke dennenbossen tref je naast campings ook een ruim aanbod aan vakantiewoningen. De top 5 vakantiehuizen wordt gevormd door:

  1. Vakantiewoning Champmillon in Poitou-Charentes
  2. Vakantiewoning Lacanau met uitzicht op het gelijknamige meer
  3. Vakantiehuis St. Germain in Fronsadais, het dorp waar het La Rivière kasteel staat
  4. St. Fort sur Gironde in Poitou-Charentes
  5. St. Pey de Castets in het gelijknamige dorp, een modern ingericht kasteelachtig landhuis inclusief traditionele wijnmakerij

De beste reistijd om een camping of vakantiewoning in de Gironde te boeken

De Gironde in Frankrijk is een regio die wordt gekenmerkt door een zeeklimaat. Dit betekent zomers met aangenaam warme temperaturen en winters die maar zelden echt koud worden. Tussen mei en

september zijn de weersomstandigheden het beste voor een vakantie in dit gebied. Neerslag kan er wel gedurende het hele jaar vallen, alhoewel buiten nooit erg lang duren. Dat de Gironde gezegend is met een flink aantal zonuren, blijkt wel uit het succes van de vele wijngebieden die je tijdens je vakantie in dit gebied omringen.

De reis naar de Gironde

Wie van plan is de Gironde in Frankrijk te bezoeken, kan dit op verschillende manieren doen. De meeste vakantiegangers kiezen voor een reis per vliegtuig of auto, alhoewel ook treinreizen in toenemende mate aan populariteit winnen. Vanaf Schiphol in Amsterdam vliegen onder andere KLM en Easyjet rechtstreeks naar Bordeaux. De luchthaven ligt op twaalf kilometer van het centrum. Kies je er liever voor om per auto te reizen? De afstand tussen Utrecht en Bordeaux bedraagt 1050 kilometer. Houd rekening met de tolheffing op de Franse snelwegen en het milieuvignet dat je nodig hebt om in diverse steden te kunnen rijden.