Sare: een stukje Frankrijk met een geheel eigen identiteit

Sare Frankrijk

Sare is een bijzonder mooi plaatsje met een minstens zo bijzondere ligging: het behoort tot het departement Pyrenées-Atlantiques (ook wel Frans Baskenland genoemd) en ligt zeer dicht bij de grens met Spanje. Van de grillige conflicten tussen de Spaanse en Franse legers in het verleden is in dit dromerige dorpjes niets meer te merken. Sare staat in Frankrijk bekend om zijn witgeschilderde huizen met rode luiken. Zijn plaats op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk, ‘Les Plus Beaux Villages de France’, heeft het dorpje ruim verdiend. Een bestemming met een bijzonder karakter!

Op bezoek bij de Basken

Over de verre geschiedenis van het idyllisch aandoende dorpje Sare is maar weinig bekend. Wat we wel weten, is dat de vrouwen het hier in de achttiende eeuw voor het zeggen hadden. Terwijl hun echtgenoten op zee de kost verdienden als walvisvaarders, hielden de dames alles in het dorp op orde. Ze zorgden onder andere voor een goede infrastructuur. De straatnamen van Sare verwijzen allen terug naar de oorspronkelijke families die er ooit woonden. Net zoals in de rest van Frans Baskenland, aan de uitlopers van de Pyreneeën, voel je sfeer die niet typisch Frans aandoet. De Basken zijn trots op hun taal, keuken en eeuwenoude tradities.

Welke bezienswaardigheden zijn er in Sare aanwezig?

Alhoewel Sare in Frankrijk in de eerste plaats een ideale uitvalsbasis is voor natuurliefhebbers die de omringende omgeving -meestal te voet- wensen te verkennen, is er in het stadje zelf en direct daaromheen ook meer dan genoeg te zien. Om maar eens te beginnen met enkele vijftiende-eeuwse woningen en de zeventiende-eeuwse Saint-Martin kerk met zijn vijf verdiepingen tellende klokkentoren. In de zomer kun je de toren op maandagochtend beklimmen. Er wordt je dan ook iets verteld over de historie van het dorp. Ook de eikenhouten galerij van de kerk is bijzonder te noemen.

Naast de fronton van de kerk zie je een kunstige muur die de pelote afbeeldt, een typisch Baskisch balspel dat in de verte iets van het Friese kaatsen wegheeft. Vergeet tijdens je bezoek aan Sare tot slot ook niet om een bezoek te brengen aan de Ortillopitz, een zeventiende-eeuwse Baskische boerderij waar je een rondleiding kunt krijgen en meer te weten kunt komen over de Baskische cultuur. 

De Grotten van Sare

Wist je dat je je met een vakantie in Sare ook in een gebied bevindt dat al duizenden jaren wordt bewoond? Dat hier al in de prehistorie door mensen werd geleefd, wordt in Les Grottes de Sare, oftewel de Grotten van Sare, bewezen. Van de vijf grotten is er één toegankelijk. Binnen de grot ben je toeschouwer van een licht- en geluidshow die als doel heeft jou kennis te laten maken met de prehistorische mens in dit gebied. De oorspronkelijke Baskische bevolking werd gekenmerkt door hun bijzondere mythologie.

Dit is er ook te doen in de omgeving van Sare

Wie Sare in Frankrijk als zijn volgende vakantiebestemming kiest, kan ervan uitgaan dat hij zich geen moment hoeft te vervelen. Naast de bezienswaardigheden van het dorp zelf en de aldaar gelegen grotten, heeft Sare je nog meer te bieden. Het plaatsje ligt vlak bij de berg La Rhune, die natuurlijk uitnodigt tot een fikse wandeling. De berg is ruim 900 meter hoog. Is dat je iets te veel? Neem dan het Rhune treintje, dat je in een rit van ruim een half uur naar boven brengt.

Sare met kinderen

Ben je van plan naar Frankrijk af te reizen en vraag je je af welke plaats geschikt is voor een verblijf met (kleine) kinderen? Sare is enorm geliefd onder gezinnen. Kinderen genieten optimaal van de schone buitenlucht en vinden de hoogtepunten van de omgeving maar wat spannend! Hebben jullie de Grotten van Sare al bezocht? Ga dan ook eens een half dagje naar dierenpark Etxola, dat van begin april tot eind oktober geopend is. Een deel van de geiten, schapen, lama’s en andere dieren is tam. Je kunt de dieren van dichtbij bekijken en zelfs een ritje op de rug van een pony maken!

De beste periode voor een reis naar dit Baskische dorp

Sare in Frankrijk ligt op ruim 60 meter boven zeeniveau en wordt gekenmerkt door een mild klimaat. De invloed van de Atlantische Oceaan leidt tot gematigde temperaturen. In de winter is het hier zelden echt koud, terwijl de temperatuur in de zomer nooit te hoog ligt voor sportieve buitenactiviteiten. De warmste maand in augustus, waar de temperatuur overdag rond de 25 graden ligt. Juni tot en met oktober zijn de beste maanden voor een vakantie in Sare.

Kamperen in Sare: wat zijn de beste campings?

In en rond Sare tref je campings van de meest uiteenlopende soorten. Zo zijn er campings met alle faciliteiten voor gasten met (kleine) kinderen, maar ook kleinschalige natuurcampings voor degenen die hier vooral zijn voor het groen en de rust. De kwaliteit van de campings en de eventuele accommodaties die er worden aangeboden, is over het algemeen goed te noemen. Toch zijn er altijd enkele die boven de rest uitsteken. De top vijf campings in en rond de Sare:

  1. Camping Goyenetche vlak bij de Grotten van Sare, ideaal voor natuurliefhebbers en wandelaars
  2. Camping La Petite Rhune: ondanks zijn kleinschaligheid biedt deze camping diverse soorten accommodaties, zoals cottages en bungalows
  3. Camping Tellechea: een schaduwrijke familiecamping vlak buiten het dorp
  4. Camping Armora: in het plaatsje Saint Pée sur Nivelle, vlak bij de Grotten van Sare
  5. Viersterrencamping Biper Gorri in Espelette, op twintig minuten rijafstand van Sare

Vakantiewoningen in Sare

In alle rust van de panorama’s genieten die deze bergachtige omgeving je te bieden heeft? Dan is ook een vakantiewoning een aanrader. Ook binnen deze categorie hebben we een top vijf voor je samengesteld:

  1. Gite Anikunborda: traditioneel ingericht en met een ruime tuin en barbecuefaciliteiten
  2. Gite Sare: traditioneel gebouwd en voorzien van weids uitzicht
  3. Maison Basque d’Exception: inclusief privézwembad en barbecuefaciliteiten
  4. Bizkarzuneko Etxea:  op vijf kilometer van Sare en dicht bij de toeristische trein naar Rhune
  5. Villa Bailara: een luxe familie op vijf kilometer van Sare, geschikt voor een familievakantie of een romantisch verblijf