Sarlat-la-Canéda: de parel van de Périgord Noir

Sarlat

Sarlat behoort in Frankrijk tot de mooiste middeleeuwse steden. Het charmante stadje, dat meer dan 250 renaissancewoningen uit de vijftiende en zestiende eeuw telt, werd grotendeels opgetrokken uit het goudgele gesteente dat zo typisch voor deze omgeving is. Sarlat wordt ook wel Sarlat-la-Canéda genoemd omdat deze twee plaatsjes ruim vijftig jaar geleden werden samengevoegd. Sarlat ligt in de Périgord Noir, het toeristische hart van de Dordogne. In de omgeving vind je een groot aanbod aan hotels, guesthouses, campings en vakantiewoningen.

Sarlats eeuwenoude historie

Sarlat ontstond in de negende eeuw, toen hier een benedictijns klooster werd gebouwd. Pas vier eeuwen later werd het een plaats van groter belang, vanwege de route naar Santiago de Compostella. In tegenstelling tot veel andere stadjes in de omgeving werd Sarlat-la-Canéda nooit door Vikingen geplunderd. In de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland speelde het een grote rol, wat blijkt uit het grote aantal kastelen dat zich rondom de Parel van de Périgord Noir bevindt. Aangezien de Industriële Revolutie geheel aan deze plek voorbij lijkt te zijn gegaan, heeft Sarlat altijd zijn authentieke, onaangetaste karakter weten te behouden.

Dit zijn de bezienswaardigheden van Sarlat

Wie Sarlat in Frankrijk bezoekt, hoeft niet te rekenen op wereldberoemde highlights. Dat neemt echter niet weg dat je hier je ogen uitkijkt. De smalle straatjes en pittoreske woningen trekken jaarlijks talrijke bezoekers, die zich hier even in een ander tijdperk wanen. Al wandelend door het stadje is het je niet moeilijk voor te stellen dat deze het decor was voor diverse historische films. De Rue de la Republique is de hoofdstraat van Sarlat en ademt een en al Middeleeuwen.

Het hart van het stadje wordt gevormd door het plein Place de la Liberté, dat wordt gesierd door herenhuizen uit de zestiende en de achttiende eeuw. De Église Sainte-Marie, die voorheen dienstdeed als kerk, is nu in een overdekte markthal verandert. Neem tijdens je verblijf in Sarlat-la-Canéda ook zeker eens een kijkje bij Manoir de Gisson, de dertiende-eeuwse woning van een adellijke familie met een bijzondere, zeshoekige toren. 

Doen in en rond Sarlat

Sarlat is het kloppende hart van de Périgord Noir, het deel van de Dordogne dat vooral bekendstaat om zijn dichtbegroeide bossen. In de natuur die het stadje omringt, is dan ook meer dan genoeg te ondernemen. Zo kun je er heerlijk wandelen en fietsen, maar behoren ook kanotochten tot de mogelijkheden. Bezoek ook eens de (replica van de) prehistorische Grotten van Lascaux, het twaalfde-eeuwse Kasteel van Beynac en het op tien kilometer afstand gelegen Kasteel Castelnaud. Deze laatste weet je dankzij zijn ligging ook op prachtige panorama’s over de Dordognevallei te bieden.

Het culinaire hart van de Dordogne

Ook weet Sarlat Frankrijk trots te maken met zijn vele culinaire hoogstandjes. Gastronomie lijkt net als in de rest van Frankijk ook hier van levensbelang. Sarlat heeft daar een extra kunst van gemaakt en geldt als gastronomisch centrum van het departement Dordogne. Overal tref je winkeltjes waar truffels en foie gras worden verkocht. Dat Sarlat de hoofdstad van de foie gras is, blijk ook uit het standbeeld van drie bronzen ganzen op het Place du Marché aux Oies. Voor de zoetekauwen is er de nougat van Sarlat.

Wie ’s avonds uit eten gaat, heeft een ruime keuze uit typisch Franse restaurants, gezellige brasserieën en pizzeria’s. Verblijf je op een camping of in een vakantiewoning en ga je liever zelf koken? Bezoek dan de zaterdagmarkt die in het centrum van Sarlat, op de Place de la Liberté plaatsvindt. Je kunt er alle lokale producten verkrijgen. Houd er wel rekening mee dat de markt populair is en het er behoorlijk druk kan zijn. Alleen met de locals winkelen? Bezoek dan de groentemarkt die op woensdagen wordt gehouden.

Kamperen in Sarlat in Frankrijk

In Sarlat-la-Canéda en directe omgeving is een redelijk aantal campings te vinden. De campings zijn van variërende grootte en voldoen stuk voor stuk aan de eisen die je als moderne kampeerder stelt aan een plek die als uitvalsbasis voor een avontuurlijke vakantie zal dienen. De top 5 campings in Sarlat en omgeving zijn:

  1. La Châtaigneraie de Saralt in Prats-de-Carlux
  2. Les Acacias in Sarlat-la-Canéda
  3. Camping Huttopia in Sarlat-la-Canéda
  4. Camping Le Val d’Ussel in Proissons
  5. Camping Pont de Mazerat in Tamnies

Vakantiewoningen in Sarlat

Zoek je naar een vakantiewoning in Sarlat vanwege de privacy en ruimte die deze je biedt? Dan zit je in deze regio helemaal goed. Je verblijft hier in karaktervolle tussenwoningen, omgebouwde boerderijen of luxe villa’s inclusief privézwembad. Je kunt wel zeggen dat de vakantiehuizen in en rond dit plaatsje uniek zijn. De meeste vakantiewoningen stammen uit de veertiende tot de achttiende eeuw. Het grootste deel heeft geen zwembad, maar toch hebben wij er enkele weten te selecteren. De top 5 vakantiewoningen in Sarlat:

  1. Maison de Ambiance in het centrum van Sarlat
  2. Villa Francisca op enkele honderden meters buiten de stad, inclusief zwembad
  3. Palmiera de Sarlat op 800 meter van het historische centrum, inclusief zwembad
  4. Maison Dorian op 400 meter van het historische centrum, inclusief zwembad
  5. Chez Elisa op 500 meter van het historische centrum, inclusief zwembad

De beste periode voor een verblijf in Sarlat-la-Canéda

Net als het grootste deel van de rest van het departement Dordogne heeft Sarlat een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er gedurende het hele jaar sprake is van gematigde temperaturen en dat de neerslag gelijkmatig over alle seizoenen is verdeeld. Dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan heb je hier niet snel te maken met weersextremen. Afhankelijk van je specifieke reisdoel zijn de maanden mei tot en met oktober prima maanden voor een reis naar Sarlat. Houd er rekening mee dat het hier hartje zomer behoorlijk druk kan worden.

De reis naar Sarlat in Frankrijk

Sarlat ligt midden in de Dordogne, tweehonderd kilometer ten oosten van de grote wijnstad Bordeaux. Het gros van de vakantiegangers reist met de eigen auto af naar deze bestemming. Zie je dat niet zitten, dan kun je ook voor een vliegreis kiezen. In een uur en drie kwartier vlieg je naar Bordeaux, waar je vervolgens per huurauto verder kunt reizen. Een auto is in deze streek warm aanbevolen, aangezien dit je de vrijheid geeft om alle bezienswaardigheden van de Périgord Noir te kunnen ontdekken.